Suprafața modificată in Cartea Funciară - Topograf Mures
6375
post-template-default,single,single-post,postid-6375,single-format-standard,mkd-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx child-child-ver-1.0.0,onyx-ver-1.4.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290,vertical_menu_background_opacity_over_slider vertical_menu_background_opacity_over_slider_on,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Modificarea suprafeței în Cartea Funciară

Modificarea suprafeței în Cartea Funciară

În unele cazuri, se întâmplă ca suprafața imobilului să fie diferită în realitate decât cea din Cartea Funciară sau de cea din actele de proprietate.

  • Această eroare reiese în momentul în care topograful iese la măsurat împreună cu proprietarul și se măsoară imobilul identificat de către cel din urmă, apoi prelucrând datele rezultate din măsurători se constată neconcordanța suprafeței măsurate cu cea din cadastru.
  • La momentul când s-a făcut intabularea sau actualizarea imobilului în cauză, probabil imobilul nu era împrejmuit, iar proprietarul nu a mai chemat topograful pentru a trasa limitele exacte, conform unui proces verbal de trasare, după soluționarea documentației cadastrale.
  • Așadar, limita a fost materializata de către proprietar cu ruleta sau după “ochi”. O greșeală pe care mulți o practică pentru a nu mai plăti în plus. Persoanele care ar avea nevoie de serviciile noastre nu i-au în considerare că pe viitor vor întâmpina probleme cum ar fi: modificarea suprafeței, repoziționarea imobilului, suprapuneri virtuale, și totodată în unele cazuri se va cere și process verbal de vecinătate, împreună cu proprietarii terenului învecinat.
  • Da, asta înseamnă bani mai mulți, timp mai mult și nervi mai mulți. Consider că, nu degeaba se spune că orice lucru început trebuie făcut la timpul lui și nu oricum, ci făcut în mod corespunzător, corect și civilizat.
  • Suprafața rezultată în urma măsurătorilor poate fi mai mică sau mai mare. Aceasta se poate modifica doar până la 10% pentru imobilele din intravilan sau cu până la 5% pentru cele din extravilan. Dacă procentul este mai mare decât cel de 10% respectiv 5%, atunci modificarea va fi posibilă numai pe cale judecătorească sau vom aștepta realizarea unui cadastru general, care nici în ziua de astăzi nu se știe cu exactitate când va fi.

In imaginea de sus avem un exemplu cu  modificare de suprafață și repoziționare imobile.
Vom reveni cu mai multe articole în zilele următoare!
P.S. Până atunci încercați să nu treceți cu limita în ograda vecinului